Szia, Judit vagyok. Általában kávéval és hidegfürdővel kezdem a napot. Kutatom a jövőt, figyelem a társadalmat. Élek. Jó, hogy itt vagy.

Menu & Search

Az igazán mély beszélgetések

May 11, 2021
beszélgetések


Hétfőn már nagyban készültem a keddi TED Reggel posztomhoz, épp ezért megnéztem Celeste Headlee előadását a Youtube-on, How to have a good conversation címmel.

Celeste hostként, rádiós és TV-s személyiségként egyaránt ismert Amerikában, több mint 15 éves riporteri múltjával abszolút hiteles személy, ha beszélgetésről, interjúról van szó. A máig egyetlen, 2015-ös TED beszédjében arról mesél, hogy mennyire átalakultak a beszélgetéseink, mennyivel felületesebb lett az értő figyelmünk. 10 pontban összeszedte, hogy szerinte mire érdemes figyelnünk, ha jó, mély beszélgetéseket szeretnénk lefolytatni:

  1. Légy jelen! Ne multitaskolj.
  2. Ne papolj! Ha úgy akarsz véleményt mondani, hogy ne lehessen vele vitatkozni, válaszolni vagy ellenezni, akkor írj blogot!
  3. Nyitott kérdéseket tegyél fel, ne pedig eldöntendőket. Az igen/nem válaszokkal nem feltétlen lesztek előrébb.
  4. Menj a flow-val! Figyelj a beszélgetőpartneredre és ha közben eszedbe jutnak emlékek, ötletek – szűrd meg őket, engedd el azokat, amik csak “előbukkantak”.
  5. Ismerd el, ha valamit nem tudsz.
  6. A Te tapasztalod nem egyenlő más tapasztalatával. Minden tapasztalat egyedi. Ezért nincs értelme arról mesélned, hogy mennyire utálod a munkádat, ha a beszélgetőpartnered épp arról beszél.
  7. Ne ismételd önmagad. Unalmas. Hajlamosak vagyunk rá, ezt csak tudatos odafigyeléssel tudjuk elkerülni.
  8. Ne bonyolódj a részletekbe. A másik embert Te érdekled, nem pedig az, hogy hanyadik év hanyadik napján, pontosan melyik utcasarkon történt az eset és hogy kivel voltál épp.
  9. Tanulj meg figyelni.
  10. Fogalmazz röviden – ne legyél dagályos.

Ha ezek közül akár egyre is tudatosabban odafigyelsz – már sokat tettél azért, hogy igazán inspiráló beszélgetésekben legyen részed a jövőben.

Van egy gondolat az előadása végén, amit nem is igazán lehet értelmileg átadni magyarul, de mindenképp útravaló gondolat: “Be prepared to be amazed.”

Nem sokkal a videó megnézése után megjött a szokásos hétfői Mark Manson hírlevelem is, a Mindfuck Monday, ami szintén a beszélgetésekről szólt, “Why you should have difficult conversation” címmel. Hivatkozik egy kutatásra, amiből kiderül, hogy szenzitív kérdést sokkal nehezebb feltennünk a beszélgetőpartnerünknek, mint megválaszolnunk. Annyira belénk van ivódva az a hiedelem, hogy senki nem szeret nehéz/kényes kérdésekről beszélni, hogy már fel sem merünk egymásnak tenni ilyen kérdéseket. Mark a “go first” alapelvet javasolja, legyünk mi azok, akik áttörik a kényes kérdések gátját, mert az emberek igen is szeretnek (vagy legalábbis nem ódzkodnak) kényesebb témákról is beszélni – ráadásul elősegítheti egymás mélyebb megértését.

Article Tags
Judit
Related article
Podcast kihívás

Podcast kihívás

Kipróbáltam milyen egy 30 napos kihívást 45 nap alatt teljesíteni.…

The Suffragettes

The Suffragettes

A 2021-es év első könyve a Penguin Little Black Classics…

Hangolódó

Hangolódó

Minden nap meditálok. Szeretem a handpant, egyszerre megnyugtat és felébreszti…

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Type your search keyword, and press enter to search