Szia, Judit vagyok. Általában kávéval és hidegfürdővel kezdem a napot. Kutatom a jövőt, figyelem a társadalmat. Élek. Jó, hogy itt vagy.

Menu & Search

The Suffragettes

January 14, 2021

A 2021-es év első könyve a Penguin Little Black Classics sorozatából a 94. volt, a The Suffragettes.

Lassan 3 éve vettem, még manchesteri kintlétünk alatt, a People History Museumban (£1-ért). A borító sokat sejtetően írja:

“This is the story of the women who changed the world, told through speeches, pamphlets, posters, newspaper articles and letters.”

Elgondolkoztam párszor miközben olvastam a tömény 60 oldalas kis könyvet, hogy mennyit is tudok a szüfrazsett mozgalomról, itthon mennyit is tanítanak róla az iskolákban. Nem jártam rossz iskolákban – sőt -, de a tudásom elég csekély volt a témában, így különös izgalommal forgattam a könyvet, ami lényegében újságcikkek, levelek, plakátok és különféle beszédek izgalmas válogatása.

Szüfrazsett = angol polgárjogi harcos nő

Pankhursték előtt nem ért beszélnünk Millicent Fawcett-ről. Ő 1867-ben megalapította a The National Union of Women’s Suffrage Societies-t (NUWSS), ami több, akkor működő szüfrazsett csoportot egységesített és alapvetően békés és törvényes módon harcolt a nők jogaiért. Ebből váltak ki később a radikálisabb vonalat képviselő WSPU tagjai, a manchesteri születésű Emmeline Pankhurst vezetésével.

A WSPU, vagyis The Women’s Social and Political Union, kizárólag nőkből állt, és Emmeline három lánya Christabel, Sylvia és Adela is tagjai voltak. Ők abban hittek, hogy ha minél hangosabban, minél látványosabban küzdenek a jogaikért, annál előbb és biztosabb az, hogy elérik a céljukat. Éhségsztrájkok, kirakat betörések, gyújtogatások és bombázás – igen széles arzenállal küzdöttek, mindamellett, hogy az életet tiszteletben tartották, tehát sosem volt céljuk/állt szándékukban emberéletet oltani. A WSPU célja az volt, hogy egy olyan jövőt teremtsenek, ahol egy lánygyermeknek ugyanolyan lehetősége és esélye legyen az életben, mint egy fiúgyermeknek.

A “Cat and the Mouse Act” volt a Parlament válasza a börtönben történő sorozatos éhségsztrájkra, ami felhatalmazta a börtönben dolgozó orvosokat és fegyőröket, hogy ún. forcible feedinget alkalmazzanak, vagyis erőszakos etetést. Ilyenkor ledugtak egy gumicsövet az egyed torkán/orrán és egy brandy+kenyér+tej mixet küldtek le a gyomrába. A művelet maga nagyon megrázó és fájdalmas volt, számos szüfrazsett megőrült a procedúrát követően.

A szüfrazsettek egyik legtöbbször említett esete a “Derby incidens” névre hallgat. Az eset főszereplője Emily Davison, akit csak úgy emlegettek a korabeli lapok, hogy a nő, aki semmitől nem fél és akinek állandó lakhelye a Holloway Börtön (az állandó kihágásai miatt). A félelemhez való hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1913-ban a derbyn V. György angol király lova elé vetette magát, majd sérüléseibe nem sokkal később bele is halt.

Ahogy minden mozgalomnak úgy ennek is voltak ellenzői, így alakult egy úgy nevezett Women’s National Anti-Suffrage League, akik szerint a nőknek nincs szükségük választójogra vagy a férfiakéval egyenlő jogokra. Kommunikációjukban erőteljesen építettek az anyai szerepre pl: egy igazi anya otthon marad a gyerekkel vagy, hogy nincs annál nagyobb feladat, szentség, mint az anyaság.

Once they are aroused, once they are determined, nothing on earth and nothing in heaven will make women give way , it is impossible.

Emmeline Pankhurst

A szüfrazsett mozgalom évszámokban*:

1897 – Nőszervezetek kampányt szerveznek a nők szavazati jogának törvénybe foglalásáért.
1903 – Emmeline Pankhurst Manchesterben megalapítja a WSPU-t.
1905 – A WSPU Londonba teszi át székhelyét.
1908 – Tömegtüntetéseken követelik a választójogi reformot.
1909 – Az erőszakos események száma ugrásszerűen nő. A kényszertáplálások módszerének első alkalmazásai.
1910–11 – A szüfrazsettmozgalom időszakosan felhagy az erőszakos cselekményekkel.
1912 – Újabb zavargások. Megnő a gyújtogatások száma.
1913–14 – Bombamerényletek és erőszakhullám. Ezeknek az első világháború kitörése vet véget.
1915 – A WSPU feloszlatja magát és Nők Pártja néven működik tovább.
1918 – Választójogi reform. A 30 év feletti nők szavazati jogot kapnak a helyhatósági választások esetében.
1928 – Emmeline Pankhurst halála. Minden 21 év feletti nő általános szavazati jogot kap.

*Évszámos gyűjtés forrása: rubicon.hu


A kiemelt kép forrása: pexels.com

Article Tags
Judit
Related article
Az igazán mély beszélgetések

Az igazán mély beszélgetések

Mikor beszélgettél úgy igazán jót valakivel? - Celeste Headlee &…

Podcast kihívás

Podcast kihívás

Kipróbáltam milyen egy 30 napos kihívást 45 nap alatt teljesíteni.…

Hangolódó

Hangolódó

Minden nap meditálok. Szeretem a handpant, egyszerre megnyugtat és felébreszti…

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Type your search keyword, and press enter to search